Over CMC

Oprichter/Directeur

Dick Ruimschotel is oprichter en huidig directeur van CMC. Voordat hij CMC oprichtte, werkte hij bij verschillende universiteiten (Amsterdam, Rotterdam, Florence) en bij verschillende bureaus (o.a. Twijnstra Gudde, AEF, Intomart).

Hij studeerde rechten (afstudeerrichting strafrecht), psychologie (afstudeerrichting algemene methodologie) en filosofie (vooral ethiek en wetenschapstheorie) in Nederland en de V.S. (Harkness Fellow; University of Michigan en Harvard University). Hij promoveerde in 1987 op een methodisch onderwerp over de evaluatie-mogelijkheden van verklaringen: wanneer klopt een verklaring, hoe weet je dit, hoe praktisch zijn theoretische verklaringen? Hierna heeft hij zich toegelegd op meer toegepast onderzoek en advies op het gebied van toezicht en handhaving.

Zijn interessen en expertise liggen nu bij enkele gebieden:

Een belangrijke noemer van zijn werk is 'instrumentmaker': hij heeft de hand gehad in enkele nationale instrumenten als de Politie Monitor Bevolking (1988), de Politie Output Monitor (1995), Project Kwantificering Politiewerk (PKP, 1987) en diens opvolger het Budget Verdeel Model (BVS, 1997) en de Monitor Beleidsinstrumentele Wetgeving (MBW, 1998). Meer recent heeft hij een instrumentarium ontwikkeld voor inzicht in soft control en cultuur.

Ruimschotel is bedenker en naamgever van de Tafel van Elf. Dit model is uitgebouwd tot een volwaardige methodiek voor het onderzoeken, analyseren en verbeteren van handhaving en naleving.

Hij schrijft periodiek een column voor Vide, de beroepsvereniging van handhavers, toezichthouders en beleidsevaluatoren (zie ook Column).